Ozkolistni volčji bob

Lupinus luteus
Barva cvetov: 
rumena
Čas cvetenja: 
junij
julij


Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de

Ozkolistni volčji bob je enoletnica, ki zraste od 25 do 80 cm visoko. Pokončno steblo je okroglo in prekrito z dlačicami. Iz stebla premenjalno izraščajo dlanasto sestavljeni listi. Sestavljeni so iz 5 do 7 ozkih lističev, ki imajo obe listni ploskvi prekriti z dlačicami. Na vrhu stebla se razvije grozdasto pokončno socvetje veliko 5 do 20 cm. Rumeni cvetovi se postopoma odpirajo od spodaj navzgor. Imajo značilen prijeten vonj po vanilji. Iz cvetov se razvijejo stroki, ki so gosto dlakavi. V posameznem stroku je od 4 do 6 semen. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji.

Sorte: 
  • 'Romulus' – zelo močan vonj cvetov po vanilji.
Rastišče: 

Ozkolistni volčji bob uspeva na peščenih in ilovnatih kislih in nevtralnih vrtnih tleh. Potrebuje dobro odcedna in vlažna tla na sončnem mestu. Uspeva na revnih tleh.

Nega: 

Nezahtevna enoletnica. Jeseni porežemo nadzemni del, podtalni del pa pustimo na gredi in prekopljemo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Semena pred sejanjem za en dan namočimo v mlačni vodi, nato jih posejemo na grede. Semena kalijo do 14 dni.

Uporaba: 

Ozkolistni volčji bob sejemo zaradi zanimivega videza listov in privlačnih rumenih socvetij. Sejemo ga skupaj z drugimi enoletnicami na gred ali v manjših skupinah.

Ker veže dušik iz zraka in z njim bogati zemljo, ga uporabljamo za zeleno gnojenje. Jeseni porežemo nadzemne dele in prekopljemo gredo. Lahko ga posejemo med trajnice, da obogati zemljo z dušikom.

Semena lahko skuhamo in uporabimo v prehrani. Pred kuhanjem semena namočimo v vodi, da se izloči strup, ki je v njih. Vodo, v kateri so se namakala, zavržemo. Semena lahko spražimo in jih uporabimo kot kavni nadomestek.

Opozorila: 

Semena so strupena. Pred uporabo v prehrani jih je treba pravilno obdelati.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem