Modri volčji bob

Lupinus angustifolius
Barva cvetov: 
modra
Sejanje / sajenje: 
marec
april
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust

Modri volčji bob uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje dobro odcedna in vlažna tla na sončnem mestu. Sence ne prenaša, prav tako ne uspeva na apnenčastih tleh. Dobro uspeva na kislih tleh.

Modri volčji bob je enoletna ali dvoletna zelnata rastlina. Zraste od 50 do 100 cm visoko, izjemoma do 100. Razvije močan koreninski sistem. Steblo je okroglo in prekrito z dlačicami. Je pokončno in svetlo zeleno. Iz stebla premenjalno izraščajo dlanasto sestavljeni listi. Sestavljeni so iz 5 do 7 ozkih lističev, ki imajo obe listni ploskvi prekriti z dlačicami. Na vrhu stebla se razvije grozdasto pokončno socvetje z modrimi cvetovi. Cvetovi se postopoma odpirajo od spodaj navzgor. Iz cvetov se razvijejo stroki, ki so gosto dlakavi. V posameznem stroku je od 4 do 7 semen. Žužkocvetka. Oprašujejo čebele in čmrlji.

Rastišče: 

Modri volčji bob uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje dobro odcedna in vlažna tla na sončnem mestu. Sence ne prenaša, prav tako ne uspeva na apnenčastih tleh. Dobro uspeva na kislih tleh.

Nega: 

Nezahtevna enoletnica. Napadajo jo polži in uši. Ne prenaša visokih spomladanskih temperatur, zato ga sejemo čim bolj zgodaj.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Semena pred sejanjem za en dan namočimo v mlačni vodi, nato jih posejemo na grede. Semena kalijo do 14 dni. Semena prekrijemo s 5 cm zemlje ali pa jih posadimo 5 cm globoko.

Uporaba: 

Modri volčji bob sejemo zaradi zanimivega videza listov in privlačnih modrih socvetij. Sejemo ga skupaj z drugimi enoletnicami na grede, kjer se dobro obnese za ozadje gred ali v manjših skupinah.

Ker veže dušik iz zraka in z njim bogati zemljo, ga uporabljamo za zeleno gnojenje. Jeseni porežemo nadzemne dele in prekopljemo gredo. Lahko ga posejemo med trajnice, da obogati zemljo z dušikom.

Uporabljamo ga za obnovo izčrpanih in zbitih tal.

Semena lahko skuhamo in uporabimo v prehrani. Pred kuhanjem semena namočimo v vodi, da se izloči strup, ki je v njih. Vodo, v kateri so se namakala, zavržemo.

Opozorila: 

Semena so strupena. Pred uporabo v prehrani jih je treba pravilno obdelati.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem