Beli volčji bob

Lupinus albus
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Beli volčji bob je enoletnica, ki zraste 30 do 120 cm visoko. Razvije globok koreninski sistem. Steblo je dlakavo. Listi so dlanasto sestavljeni in imajo 5 do 9 lističev, ki so 2 do 6 cm dolgi in 1 do 2 cm široki. Spodnja listna ploskev je prekrita z dlačicami. Cvetovi so v grozdastih socvetjih dolgih do 10 cm. Beli cvetovi so 1,5 do 2 cm veliki. Iz cvetov se razvijejo do 10 cm dolgi in do 2 cm široki dlakavi stroki. V vsakem stroku je 4 do 6 semen. Žužkocvetka. Oprašujejo čmrlji in čebele.

Rastišče: 

Beli volčji bob uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Potrebuje dobro odcedna in vlažna tla na sončnem mestu. Sence ne prenaša. Bolj mu ustrezajo nekoliko kiselkasta tla.

Nega: 

Nezahtevna enoletnica. Napadajo jo polži in uši.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Semena pred sejanjem za en dan namočimo v mlačni vodi, nato jih posejemo na grede.

Uporaba: 

Beli volčji bob sejemo na grede, med trajnice in v manjših skupinah.

Ker veže dušik iz zraka in z njim bogati zemljo, ga uporabljamo za zeleno gnojenje. Jeseni porežemo nadzemne dele in prekopljemo gredo. Lahko ga posejemo med trajnice, da obogati zemljo z dušikom.

Semena lahko skuhamo in uporabimo v prehrani. Pred kuhanjem semena namočimo v vodi, da se izloči strup, ki je v njih. Vodo, v kateri so se namakala, zavržemo.

Zanimivosti: 

Beli volčji bob uporabljajo v prehrani na območju Sredozemlja. Uporabljali so ga že v antičnih časih.

Opozorila: 

Semena so strupena. Pred uporabo v prehrani jih je treba pravilno obdelati.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem