Velika kapucinka

Tropaeolum majus
Barva cvetov: 
oranžna
rdeča
rumena
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september
Nabiranje: 
maj
junij
julij
avgust
september
oktober

Velika kapucinka je plazeča enoletnica, ki naredi do 3 metre dolge poganjke. Listi so okroglasti ali ledvičasti, premera od 3 do 15 cm. Zgornja listna ploskev je zelene barve, spodnja pa bledo zelene barve. Pecelj izrašča iz središča lista. Cvetovi so rumeni, rdeči ali oranžni. Imajo prijeten blag vonj. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Velika kapucinka uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, najraje pa ima lahka in dobro odcedna tla z veliko hranili. Potrebuje polno sonce ali polsenco. Ne prenaša suše. Uspeva tudi na revnih tleh, kjer razvije več cvetov.

Dobro se obnese v zelenjavnem vrtu z zeljem, kolerabo, kumarami, krompirjem, radičem in sadnimi drevesi. Ne obnese se s paradižnikom

Nega: 

Poleti jo redno gnojimo in zalivamo. Pretirano gnojenje spodbuja rast listov in tvorbo manjšega števila cvetov.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Velika kapucinka je lepa okrasna enoletnica, s katero lahko popestrimo grede, cvetlična korita in tudi zelenjavni ter zeliščni vrt. Priljubljena je zaradi privlačnih listov in lepih cvetov, ki jih tvori vse poletje in jesen do prvih zmrzali. Če jo posadimo v cvetlično posodo, jo lahko namestimo na balkon ali teraso, kjer lahko pleza po različnih oporah.

Nabiramo liste (najbolje mlade), ki jih dodajamo solatam, skuti in siru. Cvetovi so užitni in jih uporabljamo za dekoracijo jedi. Imajo blag okus.

Velika kapucinka ugodno vpliva na imunski sistem in spodbuja tek.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem