Moldavski zmajeglavec

Dracocephalum moldavica
Barva cvetov: 
modra
vijolična
Čas cvetenja: 
julij
avgust
Nabiranje: 
junij
julij
avgust
september

Moldavski zmajeglavec
Slika: Afbeeldingen der artseny-gewassen met derzelver Nederduitsche en Latynsche beschryvingen (1796), BioLib.de

Moldavski zmajeglavec je enoletnica, ki zraste od 40 do 60 cm visoko. Listi so podolgovato suličasti z nažaganim robom. Zavihani so navzgor. Cvetovi so vijolično modri in ostanejo na rastlini več tednov. Žužkocvetka. Vsa rastlina ima značilen vonj po limoni.

Rastišče: 

Moldavski zmajeglavec uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje vlažna in z organsko snovjo bogata tla. Potrebuje polno sonce, uspeva tudi v polsenci. Lahko gojimo tudi v posodah.

Nega: 

Ker potrebuje vlažna tla, redno zalivamo. Sejemo na prosto, ko minejo pomladanske slane. Pred sejanjem tla močno pognojimo s kompostom, med rastjo pa redno gnojimo s kompostom, ki ga namočimo v vodi. Maja lahko odščipnemo vrhnje poganjke, da spodbudimo grmičasto rast.

Zelo občutljiva rastlina.

Razmnoževanje: 

S semeni pomladi.

Uporaba: 

Moldavski zmajeglavec lahko sejemo samostojno na grede ali pa v mešanih kulturah z enoletnicami. Je odlična dopolnilna rastlina za poletne grede. Z njo nadomestimo rastline, ki odcvetijo na začetku poletja.

Nabiramo liste in mlade poganjke, iz katerih lahko pripravimo čaj. Čaj učinkuje pomirjevalno, blaži prebavne motnje, glavobol in nespečnost. Posušene liste lahko uporabimo pri kopelih, kjer učinkujejo pomirjevalno.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem