Suholetnice

Erigeron s.p
Barva cvetov: 
bela
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij
avgust
september

Suholetnice so grmičaste enoletnice, dvoletnice ali trajnice, med katerimi so nekatere vednozelene. Zrastejo do 70 cm visoko. Listi so na steblu nameščeni premenjalno, nekatere vrste pa ustvarijo listno rozeto. Listi so suličasti, listni rob pa je običajno nazobčan. Cvetovi so v cvetnih koških. Ti so lahko posamezno ali v cvetnih kobulih. Cvetni koški so običajno beli, lahko pa so vijolični ali rožnati. Žužkocvetke. Oprašujejo metulji, čebele in čmrlji.

Sorte: 

Rod obsega od 200 do 250 različnih vrst. Okrasne vrste imajo številne kultivarje, ki imajo večje in barvno bolj pestre cvetove.

Rastišče: 

Suholetnice uspevajo na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna. Bolj jim ustrezajo alkalna oz. apnenčasta tla in vlažna tla. Potrebujejo polno sonce, v senci ne uspevajo. Običajno prenašajo izpostavljenost soli.

Nega: 

Nezahtevne glede nege. Jeseni, ko zaključijo rast, jih porežemo. V sušnem obdobju redno zalivamo.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi. Razmnoževati jih je mogoče tudi s potaknjenci in delitvijo.

Uporaba: 

Suholetnice so večinoma dokaj neopazne rastline in jih v vrtovih redko sadimo. Izjema so nekatere okrasne sorte, ki imajo zelo lepe in večje cvetove. Sadimo jih na grede v manjših ali večjih skupinah.

Cvetovi se uporabljajo za rezano cvetje.

Opozorila: 

Nekatere vrste so invazivne in se pretirano širijo v naravi. Prav tako se lahko v vrtu same intenzivno širijo s semeni.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem