Zlatočrtna lilija

Lilium auratum
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
avgust
september

Zlatočrtna lilija je trajna čebulnica, ki zraste od 90 do 180 cm visoko. Iz čebulice požene eno močno steblo, na katerem so premenjalno nameščeni suličasti listi v manjših skupinah. Cvetovi so v socvetjih na koncu stebla. So bele barve. Cvetni listi imajo v središču zlatorumeno črto in rdečkastorjavimi pikami. Cvetovi so zvonaste oblike z nazaj obrnjenimi cvetnimi listi. Cvetovi imajo močan vonj. Žužkocvetka. Življenjska doba rastline je 3 do 4 leta.

Sorte: 

Na trgu je več različnih sort, ki imajo cvetove različnih barv. Nekatere sorte nimajo pik na cvetovih.

  • 'Rubrum' – beli cvetovi s temno rožnato črto na cvetnih listih.
Rastišče: 

Zlatočrtna lilija potrebuje dobro odcedna peščena ali ilovnata tla na nevtralnih ali kislih tleh. Ne prenaša apnenčastih tal in težkih glinenih tal. Uspeva na revnih tleh in ne prenaša gnojenja. Uspeva na toplih in zaščitenih rastiščih na polnem soncu in pogojno v polsenci. V senci hitro propade.

Nega: 

Čebulice sadimo jeseni 15 do 25 cm globoko. Tla prekrijemo z zastirko. Ne gnojimo.

Potrebuje zaščito pred lilijevko, hroščem, ki napada vse lilije. Spomladi moramo zaščititi vršiček, da ga ne pojedo polži. Če je vršiček uničen, rastlina ne bo zrasla in cvetela.

Razmnoževanje: 

S semeni jeseni ali delitvijo čebulice. Čebulice delimo šele, ko propadejo stebla z listi. Posadimo jih takoj po delitvi.

Uporaba: 

Zlatočrtno lilijo sadimo zaradi lepih cvetov. Primerna je za poletne grede, kjer jo sadimo v skupinah bolj v ozadje ali središče gred.

Primerna za rezano cvetje.

Opozorila: 

Ker je zelo kratkoživa (3 do 4 leta), moramo skrbeti za redno razmnoževanje. Vsako leto vzgojimo nekaj novih rastlin s katerimi nadomestimo tiste, ki od starosti propadejo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem