Velikocvetni trolist

Trillium grandiflorum
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
april
maj

Velikocvetni trolist je trajna gomoljnica, ki požene eno steblo s tremi listi in cvetom od 20 do 30 cm visoko. Listi so jajčasti, dolgi od 10 do 20 cm in široki od 5 do 15 cm. So temno zelene barve z jasno vidnimi listnimi žilami. Cvetovi so beli, široki od 4 do 10 cm in imajo običajno tri cvetne liste. Cvetni listi so zapognjeni navzven. Plod je zelen. Cvetove oprašujejo muhe. Po cvetenju nadzemni del propade. Cvetijo rastline stare 4 do 5 let in starejše.

Sorte: 
  • 'Flore Peno' – cvet zvezdastega videza s številnimi cvetnimi listi, zraste do 40 cm visoko.
  • 'Green' – beli cvetovi z zelenimi črtami.
  • T. grandiflorum f. roseum – cvetovi so rožnate barve, zraste do 45 cm visoko.
Rastišče: 

Velikocvetni trolist uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Ne prenaša apnenčastih tal. Potrebuje vlažna in dobro odcedna, s humusom bogata tla na senčnih ali polsenčnih mestih. Ne prenese suše.

Nega: 

Nezahtevna in dolgoživa gomoljnica. Gomoljčke sadimo jeseni od 5 do 10 cm globoko. V sušnih dneh redno zalivamo. Najbolj je občutljiv na poletno sušo. Potrebuje zaščito pred polži, ki objedajo liste.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo po cvetenju. Pogosto tvori kolonije, ki lahko prerastejo večje površine.

Uporaba: 

Velikocvetni trolist je priljubljena okrasna gomoljnica. Sadimo jo na grede, pod drevesa, grmovnice in kot pokrovno rastlino. Sadimo v manjših skupinah, ki se močno razrastejo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem