Turška lilija, zlati klobuk

Lilium martagon
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
junij
julij

Turška lilija je trajna čebulnica, ki zraste od 80 do 200 cm visoko. Iz čebulice požene eno močno steblo, na katerem so premenjalno nameščeni suličasti temno zeleni list. Cvetovi so v socvetjih na koncu stebla, obrnjeni navzdol. Cvetovi so temno rožnati s temnejšimi pikami. Cvetni listi so povsem zapognjeni nazaj, tako da cvet spominja na turban. V vsakem socvetju je 5 do 20 neprijetno dišečih cvetov. Cvetove oprašujejo metulji. Cvetijo rastline stare 7 do 8 let in starejše.

Sorte: 

Na trgu je več različnih kultivarjev. Priljubljeni so pritlikavi kultivarji.

Rastišče: 

Turška lilija uspeva na ilovnatih dobro odcednih vrtnih tleh. Bolj ji ustrezajo apnenčasta kot kisla tla. Zemlja mora biti vlažna. Uspeva v polsenci, prenaša tudi sonce, če so tla v senci. Potrebuje z organsko snovjo bogata tla.

Nega: 

Je enostavna za gojenje. V sušnem obdobju redno zalivamo. Če korenine niso zasenčene, potem namestimo zastirko. Vsako leto pognojimo s kompostom. Pred zimo tla prekrijemo z zastirko.

Čebulice sadimo jeseni okoli 15 cm globoko. Tla prekrijemo z zastirko.

Potrebuje zaščito pred lilijevko, hroščem, ki napada vse lilije. Spomladi moramo zaščititi vršiček, da ga ne pojedo polži. Če je vršiček uničen, rastlina ne bo zrasla in cvetela.

Razmnoževanje: 

S semeni jeseni ali delitvijo čebulic. Čebulice delimo v času mirovanja. Posadimo jih takoj po delitvi.

Uporaba: 

Turška lilija je lepa okrasna lilija. Sadimo jo v manjše skupine na poletne grede, posode in za obrobke. Zaradi višine je primerna za ozadja gred s trajnicami.

Čebulica je užitna in jo kuhano lahko uporabljamo v prehrani. Ima številne zdravilne lastnosti. Deluje odvajalno.

Zanimivosti: 

Pri nas uspeva v naravi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem