Pegasti kačnik

Arum maculatum
Barva cvetov: 
rjava
Čas cvetenja: 
maj

Pegasti kačnik
Slika: Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz (1885), BioLib

Pegasti kačnik je trajna gomoljnica, ki zraste 20 do 35 cm visoko. Spomladi iz gomolja požene kopjaste zelene liste, ki imajo temnejše pege. Cvet požene na posebnem steblu. Cvet rjave barve je obdan z zelenkasto rožnatim listom. Ima neprijeten vonj in višjo temperaturo od okoliške. Julija se iz cveta razvijejo strupene svetlo rdeče jagode. Cvetove oprašujejo muhe.

Rastišče: 

Pegasti kačnik potrebuje ilovnato apnenčasto vrtno prst v polni senci. Uspeva tudi v polsenci. Potrebuje veliko vlage in s humusom bogata tla.

Nega: 

Ne prenaša presajanja. V času suše redno zalivamo. Gomolje sadimo v poznem poletju 10 do 15 cm globoko. Ker se zelo hitro in intenzivno širi, ga pogosto sadimo v posode, ki jih zakopljemo v zemljo, da preprečimo njegovo širjenje.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo jeseni.

Uporaba: 

Pegasti kačnik sadimo pod drevesa in grme. Primeren je za senčne grede, kamor ga sadimo v manjših skupinah. Poleg cvetov so lep okras tudi jagode.

Zanimivosti: 

Rastlina vsebuje oksalno kislino. Če jo poskusimo z jezikom, bomo imeli občutek, kot da imamo v jezik in ustnice zabodene bodice.

Opozorila: 

Rastlina je strupena. Najbolj so strupene jagode. Zato je ne sadimo v vrtove, kjer se zadržujejo majhni otroci.

Stik z rastlino lahko povzroči alergijsko kožno reakcijo. Pri delu z rastlino uporabljamo zaščitne rokavice.

Rastlina se zelo hitro širi in, ko jo enkrat posadimo, jo težko zatremo. Zaradi tega jo sadimo v posode, ki jih zakopljemo v zemljo s čimer preprečimo njeno širjenje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem