Leopardja lilija, belamkanda

Iris domestica, Belamcanda chinensis
Barva cvetov: 
pisana
oranžna
rdeča
Čas cvetenja: 
julij
avgust

Leopardja lilija je 40 do 100 cm visoka trajna čebulnica. Iz čebulice požene steblo, na katerem so ozki, do 20 cm dolgi listi. Na koncu stebla se razvijejo oranžni ali rdečkasti cvetovi s številnimi rdečimi pikami. Cvetovi so široki okoli 4 cm. Vsak cvet cveti le en dan, vendar pa se vsak dan odprejo novi cvetovi. Plod je zelena kapsula, v kateri so drobna svetleča črna semena. Žužkocvetka. Privlači metulje.

Rastišče: 

Leopardja lilija potrebuje ilovnata ali glinena vrtna tla. Zahteva z organsko snovjo bogato, stalno vlažno in dobro odcedno zemljo. Uspeva na polnem soncu ali v polsenci. Prenaša zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Nega: 

V poletnem času potrebuje stalno zalivanje, da se zemlja ne izsuši. Čebulice sadimo maja 5 do 8 cm globoko. Pred sajenjem tla močno pognojimo s kompostom. Oktobra poberemo čebulice iz zemlje in jih shranimo na hladnem prezimnem mestu, kjer ne zmrzuje. V okolju, kjer so zime milejše, lahko čebulice pustimo v zemlji in jih zaščitimo z debelo plastjo zastirke. Ker zelo privlači polže, potrebuje ustrezno zaščito.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo spomladi.

Uporaba: 

Leopardjo lilijo gojimo v okrasnem vrtu zaradi lepih pisanih cvetov. Sadimo jo v manjše skupine na cvetlične grede, za obrobke in tudi v gozdni vrt. Sadimo jo lahko tudi v posode.

Primerna za rezano cvetje in za suho cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem