Kraljeva lilija

Lilium regale
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
julij

Kraljeva lilija je trajna čebulnica, ki zraste od 60 do 150 cm visoko, izjemoma tudi do 200 cm. Listi so črtalasti, premenjalno nameščeni in temno zelene barve in svetleči. Cvetovi so v socvetjih in izraščajo vodoravno. So trobentaste oblike, dolgi do 14 cm. Svetovi so beli z rožnatimi deli, središče cveta je rumeno. Imajo močan vonj. Žužkocvetka.

Sorte: 

Na trgu so številne sorte. 'Album' ima povsem bele cvetove.

Rastišče: 

Kraljeva lilija uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Zemlja mora biti vlažna. Uspeva na polnem soncu. Tla morajo biti bogata s hranili. Slabše uspeva na apnenčastih tleh. Prenaša nizke zimske temperature.

Nega: 

V sušnem obdobju redno zalivamo. Vsako leto pognojimo s kompostom. Pred cvetenjem stebla podpremo s palicami.

Čebulice sadimo jeseni okoli 15 cm globoko. Tla prekrijemo z zastirko.

Potrebuje zaščito pred lilijevko, hroščem, ki napada vse lilije. Spomladi moramo zaščititi vršiček, da ga ne pojedo polži. Če je vršiček uničen, rastlina ne bo zrasla in cvetela.

Razmnoževanje: 

S semeni jeseni ali delitvijo čebulic. Čebulice delimo v času mirovanja. Posadimo jih takoj po delitvi.

Uporaba: 

Kraljeva lilija je zelo priljubljena okrasna lilija. Sadimo jo v manjše skupine po 5 do 10 skupaj. Sčasoma se bo sama razmnožila. Primerna je za cvetlične grede, kjer jo sadimo v ozadje. Lahko jo sadimo na rob gozdnega vrta. Primerna je tudi za ob visoka drevesa na južni strani.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem