Kobulasto ptičje mleko, betlehemska zvezda

Ornithogalum umbellatum
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
april
maj

Kobulasto ptičje mleko je trajna čebulnica, ki zraste 10 do 25 cm visoko. Iz čebulice izrašča 6 do 10 črtalastih svetlo zelenih listov, ki so dolgi do 30 cm in široki do 0,8 cm. Po sredini je bela ali srebrna črta. Cvetovi so v kobulih po 6 do 20 skupaj. So bele barve, na zunanji strani cvetnih listov pa je zelena črta. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Kobulasto ptičje mleko uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti vlažna in dobro odcedna. Bolje uspeva na apnenčasti podlagi. Potrebuje polno sonce ali polsenco. Prenese zelo nizke zimske temperature.

Nega: 

Nezahtevna čebulnica. Čebulice sadimo jeseni 5 do 10 cm globoko v manjše skupine. Pozimi in spomladi skrbimo, da so tla ves čas dovolj vlažna.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo.

Uporaba: 

Kimastocvetno ptičje mleko sadimo na cvetlične grede in za obrobke. Lahko ga gojimo tudi v posodah. Zelo dobro se obnese pod grmovnicami, kjer ustvari večje kolonije. Sadimo ga lahko tudi na brežine in na trato.

Iz čebulic se izdeluje homeopatski pripravek za zdravljenje raka.

Opozorila: 

Celotna rastlina je strupena. Stik s čebulico lahko povzroči kožno reakcijo pri občutljivih ljudeh, zato uporabljamo zaščitne rokavice.

Rastlina se lahko pretirano in hitro širi. V nekaterih okoljih je invazivna rastlina.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem