Kana

Canna indica
Barva cvetov: 
oranžna
rdeča
rumena
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Na trgu lahko kupimo različne sorte oz. varietete vrste Canna indica. Zelo pogoste so sorte, ki so nastale s križanjem različnih vrst in se prodajajo pod imenom Canna hybrida.

Kana je trajna gomoljnica, ki zraste do 200 cm visoko, običajno pa doseže višino od 100 do 150 cm. Tvori korenike dolge do 60 cm na njih pa se razvijejo gomolji. Rast je pokončna. Tvori pokončna stebla, ki so obdana z listi. Listi so veliki. Dolgi so od 30 do 60 cm in široki od 10 do 20 cm. Listi so suličasti. Cvetovi so v grozdastih socvetjih po 6 do 20 skupaj. Velika socvetja so različnih barv, odvisno od sorte. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Kana uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, ki pa morajo biti dobro odcedna in bogata s hranilnimi snovmi. Potrebuje polno sonce in ne uspeva v senci. Prenese zimske temperature do -5 stopinj Celzija. Zaradi velikih listov slabo prenaša veter. Ker jo močan veter lahko poškoduje, jo sadimo na zavetna mesta.

Nega: 

Spomladi, ko minejo spomladanske pozebe, posadimo korenike 5 do 10 cm globoko. Da bo prej zacvetela, lahko korenike že aprila posadimo v lončke in jih konec maja presadimo na prosto. Mlade poganjke radi napadajo polži, zato jih moramo pred njimi zaščititi.

Med rastjo redno zmerno zalivamo, da so tla stalno vlažna. Občasno gnojimo s kalijevim gnojilom.

Odcvetele cvetove redno odstranjujemo, da podaljšujemo cvetenje. Po cvetenju odrežemo liste in jeseni, preden nastopi zmrzal, izkopljemo gomolje oz. korenike. Posušimo jih na zračnem prostoru in jih shranimo v vlažno šoto ali pesek. Skrbimo, da je šota ali pesek ves čas rahlo vlažna, da se gomolji ne posušijo.

Na obali lahko prezimi na prostem. Jeseni porežemo stebla in pokrijemo z debelo plastjo zastirke.
 

Razmnoževanje: 

Kano razmnožujemo s semeni. Semena februarja ali marca za 24 ur namočimo v mlačno vodo in jih nato posejemo v lončke 2 do 5 cm globoko. Semena kalijo 3 do 9 tednov. Na prosto sejančke sadimo pozno pomladi, ko ni več nevarnosti pozeb.

Uporaba: 

Kana je zaradi velikih listov in privlačnih cvetov lep okras vrta od poletja do jeseni. Sadimo jo samostojno na grede v večjih skupinah. Dobro se ujame z lilijami.

Korenina je užitna, če jo skuhamo. Iz listov je mogoče izdelati papir.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem