Jagodasta hrušica

Muscari botryoides
Barva cvetov: 
modra
Čas cvetenja: 
april
maj

Jagodasta hrušica je od 20 do 30 cm visoka trajna čebulnica. Listi so črtalasti, temno zeleni. Iz vsake čebulice običajno izraščata dva do trije listi. Cvetovi so v grozdastih socvetjih. So modre barve z belim spodnjim delom in jajčaste oblike.

Sorte: 
  • 'Album' – beli cvetovi.
Rastišče: 

Grozdek ali hrušica uspeva na vseh vrstah dobro odcednih vrtnih tal. Ne prenaša stoječe vode. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci in senci.

Nega: 

Zelo robustna in nezahtevna čebulnica. Sadimo jo pozno poleti in jeseni okoli 7 cm globoko. Rastlino napada virus, ki povzroči razbarvanje listov in cvetov. Ko opazimo takšne rastline, jih takoj odstranimo.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo.

Uporaba: 

Jagodasta hrušica je priljubljena spomladanska rastlina zaradi lepih cvetov. Sadimo jo na cvetlične grede in za obrobke. Dobro se obnese pod grmovnicami in drevesi. Lahko jo sadimo skupaj z vrtnicami. Primerna za obrobke in skalnjak. Sadimo v manjše skupine. Med seboj lahko mešamo različne sorte, da dobimo barvno pisane zasaditve. Primerna je za sajenje v trato v manjših skupinah.

Opozorila: 

Celotna rastlina je strupena.

Če so pogoji ugodni, se lahko zelo hitro širi, zato redno odstranjujemo odvečne rastline. V nekaterih okoljih je invazivna rastlina.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem