Inkovska lilija

Alstroemeria aurantiaca
Barva cvetov: 
oranžna
Čas cvetenja: 
julij
avgust
september

Inkovska lilija je trajna gomoljnica, ki zraste od 60 do 100 cm. V širino se razraste od 30 do 60 cm. Na steblu so temno zeleni suličasti listi nameščeni premenjalno. Njihova dolžina je do 10 cm. Listni rob je gladek. Cvetovi so v kobulastih socvetjih. So oranžne barve v različnih barvnih tonih. Žužkocvetka.

Sorte: 
  • 'Aurea' – cvetovi zlatorumene barve z rdečim lisami.
  • 'Lutea' – rumeni veliki cvetovi.
  • 'Moerheim Orange' – svetlo oranžni cvetovi.
Rastišče: 

Inkovska lilija uspeva na peščenih in ilovnatih tleh. Potrebuje srednje vlažna, s hranili bogata in dobro odcedna tla. Zimske vlage ne prenaša dobro. Potrebuje polno sonce. Prenese zimske temperature do -18 stopinj Celzija.

Nega: 

Vsako pomlad pognojimo. Sadimo jeseni ali spomladi 15 do 25 cm globoko. Prvo zimo po sajenju rastline zaščitimo z zastirko. Občutljiva na pozne pozebe. Potrebuje zaščito pred polži. Napade jo rdeči pajek. Rastline, ki imajo razbarvane liste ali cvetove, takoj odstranimo, ker gre po vsej verjetnosti za virusno okužbo.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo.

Uporaba: 

Inkovsko lilijo sadimo na cvetlične grede in za obrobke. Sadimo v manjših skupinah, da cvetovi pridejo bolje do izraza. Primerna je tudi za rezano cvetje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem