Hrušica, grozdek

Muscari armeniacum
Barva cvetov: 
modra
Čas cvetenja: 
april
maj

Hrušica je trajna čebulnica, ki zraste od 15 do 20 cm visoko. Iz vsake čebulice izraščajo črtalasti listi in steblo s cvetom. Listi se razvijejo jeseni, cvetno steblo pa spomladi. Listi so povešeni. Cvetovi so v grozdastih socvetjih na vrhu cvetnega stebla. So vijolično modri, jajčaste oblike in dolgi okoli 0,5 cm. Hrušica se hitro širi in tvori velike šope.

Sorte: 
  • 'Album' – beli cvetovi.
  • 'Blue Spike' – modri cvetovi.
  • 'Pink Sunrise' – rožnati cvetovi.
Rastišče: 

Grozdek ali hrušica uspeva na vseh vrstah dobro odcednih tal. Potrebuje srednje bogata tla. Prenese krajša obdobja suše. Potrebuje polno sonce, uspeva pa tudi v polsenci.

Nega: 

Zelo robustna in nezahtevna čebulnica. Sadimo jo jeseni okoli 10 cm globoko. Rastlino napada virus, ki povzroči razbarvanje listov in cvetov. Ko opazimo takšne rastline, jih takoj odstranimo.

Razmnoževanje: 

S semeni in z delitvijo.

Uporaba: 

Hrušica je priljubljena spomladanska rastlina zaradi lepih cvetov. Sadimo jo na cvetlične grede in za obrobke. Dobro se obnese pod grmovnicami in drevesi. Lahko jo sadimo skupaj z vrtnicami. Primerna za obrobke in skalnjak. Sadimo v manjše skupine. Med seboj lahko mešamo različne sorte, da dobimo barvno pisane zasaditve.

Opozorila: 

Če so pogoji ugodni, se lahko zelo hitro širi, zato redno odstranjujemo odvečne rastline. V nekaterih okoljih je invazivna rastlina.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem