Francosko ptičje mleko

Ornithogalum narbonense
Barva cvetov: 
bela
Čas cvetenja: 
maj
junij

ornithogalum narbonense - francosko ptičje mleko

Francosko ptičje mleko je trajna čebulnica, ki zraste do 70 cm visoko običajno pa ne preseže 50 cm. Čebulice so jajčaste oblike s premerom od 2 do 2,5 cm. Čebulice so 10 do 15 cm globoko v zemlji. Stebla so pokončna. Listi so mesnati, dolgi 20 do 40 cm, široki do 1,5 cm in suličasti. So sivkasto zelene barve ali temno modrikasto zelene barve. Socvetja na do 25 cm dolgih steblih sestavlja do 75 belih cvetov s po 6 venčnimi listi. Cvetovi imajo premer do 2,5 cm. Žužkocvetka.

Rastišče: 

Francosko ptičje mleko uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh, ki morajo biti dobro odcedna. Prenaša zimske temperature do -10 stopinj Celzija.

Nega: 

Nezahtevna rastlina.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni, takoj ko ta dozorijo. Posejemo jih v posode, v katerih prezimijo. Redno zalivamo. Ob koncu drugega leta čebulice razdelimo in presadimo tako, da v vsak lonček posadimo dve ali tri čebulice. Tretje leto jih spomladi, preden odženejo, posadimo na prosto na stalna mesta.

Z delitvijo čebulic razmnožujemo zgodaj jeseni. Večje čebulice takoj posadimo na stalna mesta, manjše pa v posode, ki jih imamo v hladnem rastlinjaku vsaj eno leto.

Uporaba: 

Francosko ptičje mleko sadimo v manjših skupinah na grede s trajnicami. Lahko ga sadimo tudi v trato, kjer lahko predstavlja lep okras. Pazimo, da ga ne pokosimo, dokler listi ne začnejo rjaveti.

Zanimivosti: 

Rastlina je naravno razširjena na območju Sredozemlja, Kanarskih otokov, Turčije, Armenije in severozahodnega Irana

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem