Bršljanovolistna ciklama

Cyclamen hederifolium
Barva cvetov: 
rožnata
Čas cvetenja: 
avgust
september
oktober

Bršljanovolistna ciklama je trajna gomoljnica, ki zraste do 10 cm visoko in do 50 cm široko. Rast je počasna. Od drugih ciklam se loči po tem, da ima zelo velik gomolj, ki ima lahko premer tudi več kot 25 cm. Listi so temno zeleni in različnih oblik. Najpogosteje so srčasti ali pa suličasti. Pogosto so sestavljeni iz treh listnih krp in podobni listom bršljana. Na zgornji listni površini so s srebrno barvo izrisani različni vzorci. Listi ne propadejo, dokler jih ne nadomestijo novi. Rožnati cvetovi so na cvetnih pecljih, ki rastejo nad listi in obrnjeni navzdol. Cvetni listi so obrnjeni navzgor. Imajo močan vonj. Plod je ovalna kapsula.

Sorte: 
  • 'Album' – cvetovi bele barve.
  • 'Rose pearls' – cvetovi svetlo rožnate barve.
  • 'Silver Leaf Pink' – listi skoraj povsem srebrni, cvetovi temno rožnate barve.
Rastišče: 

Bršljanovolistna ciklama uspeva na peščenih in ilovnatih vrtnih tleh. Dobro uspeva na apnenčastih tleh, medtem ko ji kisla tla ne ustrezajo. Potrebuje dobro odcedna in vlažna tla v polsenci. Prenaša zimske temperature do -18 stopinj Celzija.

Nega: 

Redno gnojimo. Ker jo rad preraste plevel, ga redno odstranjujemo. Gomolje sadimo okoli 10 cm globoko. Napadajo jo nekatere žuželke, gomolji in korenine pa so občutljivi na gnitje. Potrebuje zaščito pred polži.

Razmnoževanje: 

S semen jeseni ali z delitvijo spomladi.

Uporaba: 

Bršljanovolistna ciklama je zelo priljubljena okrasna rastlina. Gojimo jo zaradi cvetov in listov. Sadimo jo predvsem pod grmovnice in drevesa. Dobro se obnese tudi na brežinah, kjer preprečuje erozijo. Primerna je za gojenje v cvetličnih posodah na oknih.

Primerna za rezano cvetje za šopke.

Opozorila: 

Celotna rastlina je strupena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem