Rožmarin
Slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), BioLib.de
Rožmarin je vednozeleni grm, ki zraste do 2 m visoko in od 1 do 1,5 m široko. Skorja na debelcu in vejah je svetla in razbrazdana. Listi so nasprotno nameščeni, igličasti, dolgi od 2 do 4 cm in široki 2 do 5 mm. Zgornja listna ploskev je zelena, spodnja pa bela zaradi številnih dlačic. Vsebujejo veliko eteričnih olj. Cvetovi so v socvetjih. Običajno cveti maja in junija, v toplem okolju pa tudi dlje. Cvetovi so lahko beli, rožnati, vijolični ali modri. Celotna rastlina ima značilen vonj. Žužkocvetka.
Na trgu so številne sorte, ki se razlikujejo po obliki rasti in barvi cvetov.
- 'Arp' – večja odpornost na zmrzal.
- 'Blue Boy' – pritlikava rast, majhni listi.
- 'Corsican Blue' – najbolj aromatičen kultivar.
- 'Miss Jessopp's Upright' – sorta je primerna za žive meje.
- 'Prostratus' – plazeča rast, primerna kot pokrovna rastlina.
- 'Severn Sea' – široka in nizka rast, veje lokaste, temno vijolični cvetovi.
- 'Wilmas's Gold' - rumeni listi.
Rožmarin uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje dobro odcedna tla. Najbolje uspeva na apnenčastih tleh, slabše pa na težkih glinenih tleh. Dobro prenaša sušo. Potrebuje toplo in sončno rastišče. Ne prenaša nizkih zimskih temperatur. Prenese temperature do -10 stopinj Celzija, vendar ga mraz močno poškoduje. Bolj občutljive so starejše rastline.
Dobro se obnese v zasaditvah s fižolom, korenjem in zeljem, ne smemo ga saditi v bližini kumar in krompirja.
V krajih, kjer temperature pozimi padejo pod ledišče, ga jeseni prenesemo na prezimovanje v rastlinjak ali neogrevan prostor v hiši (v tem primeru ga sadimo v posode). Vsako pomlad ga porežemo.
Razmnožujemo s semeni, vendar je ta postopek dolgotrajen. Poleti lahko razmnožujemo s potaknjenci.
Rožmarin sadimo v posode, na grede in tudi za živo mejo. Zelo dobro se obnese, če ga posadimo ob rob zelenjavnega ali zeliščnega vrta. Sadimo posamične rastline. Ker ima močan vonj, ga sadimo ob teraso ali prostor za vrtno mizo in stole. Ne sme manjkati v mediteranskem vrtu.
Vse leto nabiramo liste in mlade poganjke. Lahko uporabimo sveže ali pa posušimo. Uporabljamo ga kot začimbo za mesne, krompirjeve in zelenjavne jedi. Z njim začinimo olje in kis.
V zdravilstvu se uporablja za zdravljenje revmatizma. Krepi živčni sistem.
Eterično olje se uporablja za izdelavo mil, šamponov in dišav. Liste lahko uporabljamo za pripravo različnih kopeli.