Pozitivni učinki doma pridelane zelenjave in sadja
Pridelava zelenjave in sadja na domačem vrtu ima številne ugodne učinke na nas, naše življenje in okolje. Če uživamo doma pridelano zelenjavo, vemo, kako je bila vzgojena in kaj v resnici uživamo. Prav tako lahko prihranimo nekaj denarja, obenem pa poskrbimo za boljše počutje. Domača pridelava ima številne pozitivne učinke na nas in na okolje.
Doma pridelana zelenjava in sadje sta bolj zdrava
V domačem vrtu imamo povsem pod nadzorom uporabo kemičnih in bioloških pripravkov. Če uporabljamo le naravna gnojila (kompost, hlevski gnoj) in le naravna sredstva za zatiranje škodljivcev, potem rastline ne bodo vsebovale škodljivih snovi. Domači pridelek je običajno ekološko pridelan in neoporečen za uživanje.
Da sta zelenjava in sadje resnično neoporečna, se moramo povsem izogniti vsem kemičnim pripravkom in umetnim gnojilom. Prav tako je pomembno, v kakšnem okolju imamo vrt. Če je ta v bližini težke industrije, ob glavni cesti ali v onesnaženem okolju, potem je skoraj zagotovo bolj zdrava zelenjava iz trgovine. Na onesnaženih območjih zemlja pogosto vsebuje težke kovine in druge strupene snovi, ki jih rastline počrpajo. Če take rastline zaužijemo, zaužijemo tudi te snovi.
Na voljo imamo sveže sadje in zelenjavo
V sezoni imamo na vrtu vedno na voljo svežo zelenjavo, ki jo poberemo iz gred in v roku pol ure ali celo manj, ponudimo na mizi presno ali kuhano. Takšna sveža zelenjava ima v sebi veliko več vitaminov in drugih koristnih snovi, kot zelenjava, ki je bila nekaj dni ali tednov v skladiščih in na tovornjakih, preden je prišla do lokalnega trgovca. Običajno je boljšega okusa in tudi bolj »naravnega« videza.
Ugoden vpliv na okolje
Pri industrijski pridelavi sadja in zelenjave je cilj čim hitreje pridelati čim več pridelka. Pri tem se uporabljajo različni postopki, kemikalije in umetna gnojila, ki imajo negativen učinek na okolje.
Vsa zelenjava v trgovinah in na tržnici je bolj ali manj obremenjena z onesnaževanjem zaradi transporta. Zelenjava, vzgojena v Španiji, je prepotovala več kot 1.000 km, da je prišla v naše trgovine in pri tem se je porabilo veliko nafte za pogon tovornjakov. Iz tega vidika tudi ekološko pridelana zelenjava ni prijazna do okolja, če ni pridelana v domačem kraju.
Za pridelavo sadja in zelenjave na domačem vrtu ne porabljamo bencina ali nafte, prav tako običajno ne uporabljamo umetnih škropiv in gnojil. S tega vidika okolja ne obremenjujemo.
Konjiček, ki sprošča, razmiga in zmanjšuje stres
Domači vrt zahteva vsaj nekaj ur dela tedensko, da bo pridelek zadovoljiv. Je konjiček, ki od nas terja redno pozornost, obenem pa se pri delu v vrtu razmigamo in smo na svežem zraku. To pa ugodno vpliva tako na telo, kot tudi duha. Delo z rastlinami sprošča in pomirja stres. Medtem ko zalivamo, presajamo in negujemo zelenjavo ter sadna drevesa, lahko sprostimo misli, za nekaj časa pozabimo na vsakdanje tegobe in preprosto uživamo. Če bomo vsak teden preživeli vsaj nekaj uric na zelenjavnem vrtu ali v sadovnjaku, bomo ublažili stres in izboljšali počutje.
Gojenje sort, ki komercialno niso zanimive
Industrijski proizvajalci sadja in zelenjave stremijo k čim bolj enostavni pridelavi, ki zagotavlja zelo velik pridelek. Zato neprestano razvijajo nove sorte, ki so odporne proti škodljivcem in na škropiva ter imajo večji pridelek, a obenem postajajo vedno bolj občutljive. Pri tem sta pomembna tudi videz in okus. Vzgajajo takšne sorte, ki so na trgovinskih policah bolj privlačne za nakup. Vse to pa siromaši pestrost zelenjave in sadja na naših jedilnikih.
Na domačem vrtu lahko gojimo sorte, ki so jih proizvajalci že davno pozabili, ker ne ustrezajo njihovim zahtevam. Te sorte imajo drugačen (pogosto boljši) okus in so primerne za gojenje na prostem in ne v hidroponskih vrtovih. Te sorte so robustne, pridelek pa je prav tako velik. Do njih pridemo običajno z menjavo semen ali potaknjencev in pa v specializiranih vrtnarijah, ki vzgajajo stare sorte.
Osebno zadovoljstvo
Vsak vrtičkar žari od zadovoljstva, ko dozorita zelenjava in sadje. V vzgojo vložimo kar nekaj truda in poplačani nismo le s pridelkom, temveč tudi občutkom zadovoljstva, da smo nekaj dosegli. Ob pridelku smo lahko upravičeno ponosni. Ponos pa vpliva na našo samozavest in s tem na vsakodnevno življenje.
Prihranek denarja
Zelenjava je draga. Družina lahko na leto porabi za nakup zelenjave in sadja tudi nekaj tisoč evrov. Že na majhnem vrtu lahko pridelamo toliko zelenjave, da se bo to poznalo v družinskem proračunu. Če pa imamo vrt dovolj velik, pa lahko vso zelenjavo in sadje pridelamo sami in kupujemo le še občasno. Res pa je, da bomo imeli na voljo le sezonsko zelenjavo.