Bakterijski ožig oljk uničuje nasade oljk
21. 1. 2015 - Leta 2013 se je v južni Italiji v Apuliji pojavilo propadanje oljk. Raziskave so pokazale, da je za propadanje kriva bakterija. Xylella fastidiosa. Bakterija povzroča škodo na različnih rastlinah, v Evropi pa so za zdaj najbolj ogrožene oljke.
Izbruh bakterijskega ožiga oljk v Apuliji je zelo močan. Leta 2013 je bilo okuženih 8.000 ha nasadov, v letu 2014 pa se je okuženo območje še povečalo. Izbruh ima vpliv na pridelavo oljk v Italiji, pričakovati pa je, da se bo bolezen širila po Italiji in drugje po Evropi in bo dosegla tudi Slovenijo, če je z ustreznimi ukrepi ne bodo ustavili.
Bakterijski ožig oljk povzroča bakterija Xylella fastidiosa. Bakterija je bila do sedaj razširjena v Severni in Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu. Kot kaže, so jo s transportom okuženega materiala zanesli v južno Italijo.
Bakterija s svojim delovanjem zamaši prevodne cevi v rastlinah. Tako prepreči pretakanje vode in hranil kara vodi v sušenje rastline. Listi dobijo ožganine, ovenijo in se posušijo. Bakterijo prenašajo žuželke, ki se hranijo z rastlinskimi sokovi. Ogroženi so še oleandri, mandljevci, hrasti, vinska trta, citrusi in koščičarji, čeprav še ni povsem jasno, ali so dejansko ogroženi. Pri preprečevanju širjenja bolezni predstavlja največjo težavo zamik pojava bolezenskih znakov, kar pomeni, da je okuženo drevo še nekaj časa videti zdravo. Tako ni mogoče preprečiti, da se bolezen z njega ne bi selila na druga drevesa.