Zalivanje rastlin v poletni vročini

zalivanje grmaPoletje je čas, ko temperature preko dneva močno narastejo in živali ter ljudje se umaknemo z vročega sonca v senco. Rastline pa tega ne morejo storiti. Za življenje potrebujejo sončno svetlobo, vročina pa jim lahko oteži življenje, predvsem zaradi večje porabe vode in sušenja tal. V poletni vročini moramo rastline bolj temeljito zalivati.

Zalivanje rastlin v poletni vročini je bolj pogosto. Kako pogosto zalivamo, je odvisno od vremenskih razmer, trajanja suše, vrste tal in od rastlin. S pozornim opazovanjem rastlin bomo ugotovili, kdaj moramo rastline zalivati. Kadar je zapored več suhih in vročih dni, bo treba vrt zalivati vsaj dan.

Najpogostejši znak, da rastline potrebujejo vodo, je sprememba njihovega videza. Če so rastline zjutraj pokončne in živih barv, popoldne pa začnejo veneti, njihove barve pa postanejo bolj blede, potem jih moramo temeljito zaliti. Znak pomanjkanja vode na zelenjavnem vrtu je tudi počasnejša rast zelenjave.

Zalivanje vrta
Fotografija: Markus Spiske, Unsplash

Zalivanje gred mora biti temeljito in dovolj dolgo, da zemlja prejme dovolj vode. Kako dolgo zalivati je včasih težko določiti. Bolj, kot je zemlja izsušena, dlje moramo zalivati in več vode moramo porabiti. Ali smo dovolj zalili, lahko zelo enostavno preverimo. Najprej gredo zalijemo tako temeljito, kot menimo, da je treba. Nato na mestu zalivanja izkopljemo okoli 20 cm globoko luknjo. Če je zemlja do te globine vlažna, potem je bilo zalivanje ravno prav temeljito. Če je zemlja na tej globini suha, potem smo zalili premalo, če pa je zemlja mokra, pa smo zalili preveč. Rastline v posodah zalijemo toliko, da skozi odprtino na dnu posode priteče voda.

Če je le mogoče, zalivamo z deževnico ali vodo iz vodnjaka. Vodovodna voda je premrzla. Če deževnice ne moremo zbirati, vodnjaka pa nimamo, si lahko pomagamo tako, da v cisterno ali veliko posodo natočimo vodovodno vodo, ki jo pustimo dan ali dva in jo šele nato uporabimo za zalivanje.

V vročih dneh je še posebej pomembno, da ne zalivamo preko dneva v vročini, temveč šele pozno zvečer, ko se zrak nekoliko ohladi. Tako rastline ne bodo doživele šoka in bodo imele preko noči čas, da si opomorejo od vročega dneva.

V vročih in suhih dneh lahko rastlinam pomagamo tudi na druge načine. Rastline, ki so na dvorišču, s kamnitim tlakom, asfaltom ali drugo netravnato površino pomagamo tako, da jih v najbolj vročih dnevih premaknemo v senco ali pa jih na drug način zasenčimo. Pred pretiranim izsuševanjem zemlje na gredah pomaga zastirka v debelini od 5 do 10 cm.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem