Vrtnarjenje za ljudi z bolečinami v križu

Košnja traveŠtevilni se med svojim življenjem srečajo z bolečinami v hrbtu in hrbtenici. Vzroki za nastanek bolečin so različni, najbolj pa trpijo tisti, ki imajo kronične bolečine. Bolečine se pojavijo v kasnejših letih, ko se marsikdo ljubiteljsko loti vrtnarjenja.

Če imamo bolečine v hrbtenici, se moramo izogibati položajev, ki nam povzročajo bolečine, poleg tega pa ne smemo dvigovati težkih bremen. Pri delu v vrtu smo v veliko primerih v neprimernih položajih, pogosto pa prenašamo težje predmete. Delo si lahko nekoliko olajšamo, če upoštevamo nekaj nasvetov.

Zelenjavni vrt zahteva veliko nege in pogosto pri delu čepimo ali klečimo, tudi kadar le nabiramo plodove. Ta dva položaja sta za hrbet zelo obremenjujoča in le povečata bolečine. Zato je smiselno, da napravimo dvignjene grede. Napravimo leseni ali betonski okvir višine 0,5 do 1,2 metra in širine največ 1,5 metra. Grede lahko zapolnimo z zemljo, ali pa naredimo pravo visoko gredo, ki ima pozitivne učinke na rast zelenjave. Prednost dvignjenih gred je, da lahko zelenjavo negujemo, ne da bi se morali prepogibati. Delo je precej lažje, zelenjava pa ne raste nič slabše. Le nekoliko bolj moramo paziti v sušnih obdobjih, da redno zalivamo.

Ker ljudje z bolečinami v hrbtu naj ne bi prenašali težkih predmetov, si omislimo dvokolesni transportni voziček, ki je enostaven za uporabo in močno olajša prestavljanje težkih loncev z rastlinami, gnojila in zemlje v vrečah ter drugega. Pri nakupu pazimo, da je nosilnost vozička dovolj velika (vsaj 100 kg) in da ima dovolj velika kolesa, ki so primerna za vožnjo po trati. Najboljši so tisti, ki imajo napihljiva gumijasta kolesa. Če so kolesa dovolj velika, takšni vozički omogočajo transport tudi po stopnicah.

Uporabljajmo orodje in pripomočke, ki nam močno olajšajo delo. Namesto da zalivamo z zalivalko, katere polna teža lahko presega 12 kg, raje uporabimo vrtno cev z razpršilnikom. Za prekopavanje gred si omislimo električni kultivator, saj bo delo z njim lažje, kot pa s štiharico.

Omislimo si velika cvetlična korita na stojalih, ki so visoka okoli 1,5 metra. Če imajo kolesa, jih bomo lahko premikali po tlakovanih površinah. Na ta način si olajšamo delo, rastline pa dvignemo s tal v višino oči, kar ima lahko zelo zanimiv učinek.

Kadar presajamo lončnice, to delajmo na vrtni mizi, ki jo zaščitimo pred poškodbami z deskami, debelejšo folijo ali staro odejo. Na mizo si zložimo zemljo za rože in vse rože, ki jih bomo posadili. Odpadno zemljo stresajmo v samokolnico. Presajanje lahko opravimo tudi v rastlinjaku, če imamo tam delovno mizo.

Kadar obiramo nizke grmičke, kot so ribez, maline, kosmulje, borovnice in drugo, uporabljajmo pručko, na kateri sedimo. Na trgu je mogoče dobiti pručke s kolesi, ki obiranje še nekoliko olajšajo, saj se lahko premikamo med sedenjem.

Če moramo opraviti dela, ki zahtevajo velik fizični napor ali pa močno obremenjujejo hrbtenico, prosimo za pomoč družinske člane, prijatelje ali sosede. Za pomoč se lahko dogovorimo tudi z ljudmi, ki se poklicno ukvarjajo z nego in urejanjem vrtov.

Slika: Mister GC / FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem