Vrt za otroke

Če so člani družine tudi otroci, moramo pri urejanju vrta upoštevati njihove želje in potrebe. Prav tako pa moramo poskrbeti za varnost. Družinski vrtovi so vedno prilagojeni otrokom in imajo del, ki je namenjen predvsem njim.

Vrt za otroke načrtujemo tako, da je na njem dovolj prostora za igro. Za mlajše otroke pripravimo peskovnik, kjer se bodo lahko ure in ure igrali. Peskovnik naj bo narejen tako, da ga po koncu igre pokrijemo in preprečimo, da bi si v njem mačke uredile stranišče. Otroci se radi gibljejo, zato jim pripravimo dovolj veliko odprto travnato površino, kjer bodo lahko brcali žogo, tekali in se igrali različne igre. Trata naj bo sestavljena iz trav, ki so odporne na hojo. Vrt naj bo čim bolj razgiban, saj otroci radi raziskujejo in uporabljajo grmovje, kamenje in druge elemente v igrah, ki so plod njihove bujne domišljije.

Ko oblikujemo vrt za otroke, se skušajmo vrniti v čas otroštva. Vprašajmo se, kaj smo si takrat želeli in kako smo se igrali. Če imamo starejše otroke, jih povprašajmo, kaj si želijo in nato njihove želje uresničimo, če je to seveda mogoče. Vrt, namenjen otrokom, naj ima (odvisno od starosti otrok):

  • drevo za plezanje,
  • peskovnik,
  • gugalnico, tobogan in druga igrala,
  • trato za igre z žogo,
  • dvorišče s trdno in ravno površino,
  • hišico na drevesu ali manjši vrtni paviljon zaraščen z zelenjem.

Otroci vedno kažejo zanimanje za naravo. To zanimanje lahko še dodatno spodbudimo tako, da pripravimo gredo ali manjši del vrta, ki ga otroci uredijo sami in zanj tudi skrbijo. Na gredi lahko pridelujejo zelenjavo ali gojijo okrasne rastline. Pomembno je, da jim prepustimo proste roke, četudi se bo marsikdaj kaj ponesrečilo. Lahko jim pomagamo in jih previdno usmerjamo.

V otroškem vrtu je na prvem mestu varnost. Vrt mora biti zasnovan tako, da čim bolj omejimo mogoče nezgode. Ribnik in druge vodne elemente ogradimo, ograjo postavimo tudi na zidove in stopnice, kjer bi lahko otrok padel. Orodja in pripomočke je treba hraniti izven dosega otrok. Če imamo majhne otroke, odstranimo tudi vse strupene rastline. Vrt naj bo zasnovan tako, da imamo vedno pregled nad otroki, ki se igrajo,

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem