Vrt prijazen čebelam in čmrljem

Čebele in čmrlji so neutrudni opraševalci cvetov. So ključni element pri razmnoževanju številnih rastlin. Opazovanje čmrljev in čebel, ki neutrudno letajo iz cveta na cvet, je lahko zanimivo in hitro bomo ugotovili, da cvetove obiskujejo čmrlji različnih vrst.

Če želimo privabiti več čmrljev in čebel, vrt temu primerno uredimo.

Uporaba pesticidov v vrtovih prijaznim živalim, rastlinam in okolju, je popolnoma nesprejemljiva. Če bomo v vrtu uporabljali fungicide, insekticide in herbicide, bomo prizadeli tudi čebele in čmrlje. Če že imamo težave s škodljivci in boleznimi, potem uporabimo naravne metode zatiranja in ne različna kemična škropiva.

Za nekatere divje čebele in čmrlje, ki ne živijo v kolonijah, pripravimo »čebelji hotel.« Skupaj zvežemo bambusove palčke z luknjicami ali pa v leseno klado izvrtamo nekaj cm globoke in od 0,5 do 1 cm široke luknje. V trgovinah lahko kupimo lično izdelane »čebelje hotele.« Obesimo jih na višino od 1,5 do 2 m na sončno mesto.

V delu vrta, najbolje je proti jugu obrnjen manjši breg, napravimo divji kotiček. Tu ne kosimo trave in pustimo, da se zasadijo različne divje rože. Izkopljemo posamezno gosteje zraščeno travo. Tu bodo našli prostor čmrlji, ki si domovanja zgradijo v zemlji.

Zaščiteni in odmaknjeni kotički privlačijo čmrlje. Na takšna mesta namestimo nekaj razbitih in prevrnjenih glinenih loncev za rože.

Poskrbimo, da so od marca do oktobra v vrtu vedno cvetoče rastline. Najbolje je, da ves čas cvetita vsaj dve različni vrsti.

V vrtu sadimo rastline, ki tvorijo veliko cvetnega prahu in nektarja. Te rastline privlačijo čmrlje in čebele. Pri nakupu v vrtnariji si lahko pomagamo tako, da smo pozorni, katere rastline privlačijo čebele in čmrlje.

Rastline, ki privlačijo čebele in čmrlje: lepi srčki, žafran, brogovita, pljučnik, zvončnice (Campanula s.p.), okrasni luk, borago ali boreč (Borago officinalis), mačja meta, mak, sladki grah, timijan, osat, budleja, glavinec (Centaurea sp.), slamnik, sivka, naprstec in druge.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem