Varnostni ukrepi pri bazenu

Bazen je velika vodna površina na vrtu, ki predstavlja nevarnost za ljudi in živali. Najbolj ogroženi so majhni otroci in živali, ki se lahko v najbolj skrajnem primeru tudi utopijo. Z nekaj preprostimi ukrepi lahko zmanjšamo verjetnost utopitve ali poškodb v bazenu.

Če imamo majhne otroke, jih nikoli ne pustimo ob bazenu ali v bazenu brez nadzora. To velja tako za vkopane bazene kot tudi napihljive bazene. Že 10 cm vode je lahko dovolj, da se majhen otrok utopi.

Če imamo bazen na večjem vrtu, ogradimo vrtni del z bazenom z vsaj 1,2 metra visoko ograjo. V ograjo vdelamo vrata, ki jih je mogoče zakleniti. Ta naj bodo zaklenjena, če bazena ne uporabljamo.

Ko bazena ne uporabljamo, ga prekrijemo s primernim pokrivalom, ki ga lahko namestimo ročno, ali pa se namesti samodejno. Tako obvarujemo vodo pred padajočim listjem in drugo nesnago, obenem pa preprečimo, da bi domače in druge živali padle v bazen in se utopile. Če bazena ne prekrivamo, potem poskrbimo, da bodo lahko živali prišle iz bazena: namestimo mrežo, po kateri lahko splezajo iz bazena, desko ali neki drug nedrseči element, po katerem bodo lahko splezale iz vode.

Če ima bazen del namenjen plavanju z globljo vodo, namestimo vrv s plovci, ki bo ta del razmejila od plitvejšega dela.

Ob bazen na lahko dostopno mesto namestimo debelejšo vrv in reševalni obroč. Oboje lahko kupimo pri prodajalcih bazenov ali pa pri prodajalcih navtične opreme. Reševalnega obroča in vrvi večinoma ne bomo potrebovali, lahko pa rešita življenje v primeru nezgode.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem