Ureditev zanemarjenega ali podivjanega vrta

Če vrt ni deležen stalne nege, rastline podivjajo in vrt dobi videz zanemarjenosti. Takšen vrt ni le neprivlačen, tudi bivanje v njem ni prijetno. Vrt, če vanj ves čas ne posega vrtnarjeva roka, teži k naravnemu stanju, v katerem prevladujejo najbolj trdožive in agresivne rastline. Tiste, ki so bolj nežne in potrebujejo več nege, bodo hitro propadle. Hitro pomeni tudi znotraj enega leta.

zanemarjen vrt

Na zanemarjen vrt naletimo, kadar smo vrt kupili ali prevzeli v vzdrževanje, ob nakupu nove parcele, hiše ali pa po nekajletni odsotnosti (npr. v tujini) za naš vrt pa ni nihče skrbel. Takšen vrt bo na prvi pogled videti neprehoden.

Ureditve zanemarjenega vrta se lotimo postopoma, po posameznih korakih. Trajanje in količina dela, je odvisna od časa, ko se za vrt ni skrbelo. Ureditve vrta se lahko lotimo kadarkoli, najlažje pa bo spomladi. Pri urejanju načeloma veljajo podobne zakonitosti, kot pri urejanju novega vrta, le da že imamo osnovo, iz katere izhajamo.

1. Čiščenje

Zanemarjen vrt najprej potrebuje temeljito čiščenje. Če je vrt zanemarjen leto ali dve se ga najprej lotim s koso ali kosilnico na nitko, nato pa ga pokosimo z rotacijsko kosilnico. Če pa je zanemarjen dlje časa, pa se čiščenja lotimo tako, da si vrt skušamo najprej ogledati z višje točke (npr. z balkona, okna v višjem nadstropju stavbe ali z bližnjega hribčka). Pri tem nam bo v pomoč daljnogled. Namen tega ogleda je, da dobimo približen vtis, v kakšnem stanju je vrt in ali bomo naleteli na kakšne ostanke lesa, betona, večje skale ali podobno.

Ko imamo približen vtis o vrtu, se lotimo čiščenja. Če gre za zelo dolgo zanemarjen vrt, v katerem so se morebiti že podrli kateri objekti (npr. lopa, senčnica), je smiselno, da obujemo čevlje s protivbodno zaščito, ki nas bodo ščitili pred žeblji in vijaki. Potrebovali bomo tudi dobre rokavice in delovna oblačila. Najprej pokosimo travo s koso ali kosilnico na nitko. Kosimo na višino, ki omogoča košnjo z rotacijsko kosilnico. Pri tem pozorno opazujemo prostor pred seboj, da ne bomo zadeli morebitne ovire. Pokošeno travo lahko kompostiramo ali pa jo shranimo za zastirko.

Sledi odstranjevanje vsega nepotrebnega, kar smo pri prvi košnji našli. Pri tem si pomagajmo s samokolnico, pri večjih in težjih predmetih pa naj nam nekdo priskoči na pomoč. Ne pozabimo na primerno zaščito rok, še posebej pri odstranjevanju lesenih delov, kjer nam bodo zelo koristili protivbodne rokavice.

Ko smo odstranili vse ležeče predmete, pokosimo trato z rotacijsko kosilnico. Prvo košnjo z opravimo na najvišji stopnji, pri naslednjih košnjah pa višino stopenjsko znižujemo.

S poti odstranimo vse rastline, ki so pognale med ploščami, peskom, tlakovci in ovirajo prehod.

Z gred s trajnicami odstranimo vse trajnice in druge rastline, ki so se preveč razbohotile, pustimo le tiste, ki so zdrave in jih želimo obdržati. Z zelenjavnega vrta in gred z enoletnicami odstranimo vse rastline. Če na zelenjavnem vrtu uspeva zelenjava, odstranimo plevel in zelenjavo, ki jo lahko obdržimo, po potrebi preredčimo.

Odstranimo vsa suha in podrta drevesa ter grmovnice. S trate odstranimo mah in plevel.

2. Izdelava načrta ureditve

Ko je vrt očiščen, si ga temeljito ogledamo in skiciramo. Skica bo osnova za izdelavo načrta nove ureditve. Sledi izdelava načrta vrtne ureditve.

Če se odločimo, da bomo obdržali obstoječo ureditev, potem načrta ne potrebujemo, lahko pa si naredimo seznam potrebnih opravil in načrt zasaditve gred.

3. Obrezovanje in oblikovanje

Vsa drevesa (sadna in okrasna) dobro pregledamo. Odstranimo vse odmrle in poškodovane veje. Oblikovalno rez in redčenje krošnje bomo opravili ob koncu zime ali zgodaj spomladi.

Grmovnice temeljito pregledamo. Odstranimo vse poškodovane, bolne in odmrle veje. Takoj tudi začnemo z oblikovanjem in preredčimo krošnjo, da spodbudimo rast novih poganjkov. Po potrebi začnemo grmovnice pomlajevati.

4. Ureditev gred

Grede za zelenjavni vrt in enoletnice očistimo plevela, temeljito prekopljemo, prerahljamo in izdatno pognojimo. Odvisno od letnega časa lahko posejemo zelenjavo in enoletnice. Če letni čas ni primeren, potem nasujemo debelo plast zastirke ali namestimo črno folijo, ki preprečuje rast plevela.

Na gredah s trajnicami smo že pri čiščenju odstranili vse pretirano razrasle in neželene rastline. Preostale trajnice lahko porežemo do tal, da spodbudimo rast ali pa jih razmnožimo z delitvijo. Odstranimo ves plevel. Zemljo med obstoječimi trajnicami rahlo prekopljemo in izdatno pognojimo s kompostom ali dobro uležanim hlevskim gnojem. Posadimo nove trajnice.

5. Ureditev trate in poti

Trata bo po košnji in odstranjevanju plevela ter mahu videti srednje žalostno. Da pospešimo njeno rast, jo pognojimo. V nekaj tednih si bo opomogla. Izjema je v poletnem času visokih temperatur. V tem primeru bomo morali počakati na pozno poletje ali zgodnjo jesen, ko bodo dnevne temperature padle pod 27 stopinj Celzija.

Če nastanejo večje zaplate gole zemlje, jih rahlo prekopljemo, pognojimo in posejemo novo trato. Dokler trava ne vzkali in napravi dovolj globokih koreni, jo redno zalivamo.

Vse poti očistimo plevela. Umazane kamnite in betonske plošče ter tlakovce operemo z visokotlačnim curkom vode ali s sirkovo krtačo. Uporabimo lahko tudi specialna čistila. Če želimo obdržati patino, potem plošče le pometemo. Poškodovane lesene plošče zamenjamo. Na peščene poti po potrebi nasujemo nov pesek.

6. Ureditev vrtnih elementov

V zadnjem koraku se lotimo popravila in ureditve vseh vrtnih elementov. Pregledamo ograje, vrata, pergolo in drugo ter odpravimo vse poškodbe. Če je potrebno, vse lesene dele pobrusimo in na novo prebarvamo. Uredimo tudi vse robove gredic in vrtnih poti.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem