Uničevanje semen plevelov v kompostu

Ko se na zelenjavnem vrtu ali cvetličnih gredah, ki smo jih pognojili s kompostom, pojavijo velike količine mladega plevela, marsikdo posumi, da je izvor plevela kompost. Na kompost odlagamo različne rastlinske odpadke, tudi plevel in njegove ostanke. Če smo pri tem nepazljivi, kompostiranje pa ne poteka tako, kot bi moralo, bomo zagotovo imeli težave s plevelom.

Semen plevela, ki so v kompostu, ne zatiramo kemično, ker bi uničili organizme, ki pomagajo kompostirati, kemikalije pa bi lahko zanesli na zelenjavni vrt. Da se s kompostom ne širi plevel, sta pomembna dva pristopa: na kompost ne odlagamo semen plevela in skrbimo, da kompostiranje poteka tako kot je treba.

Plevel so različne zelene rastline, ki jih lahko odlagamo na kompost. Tako kot drugi organski odpadki bodo tudi one propadle in se spremenile v humus. Težava lahko nastane, če plevel odstranjujemo, ko že dela semena. Semena so veliko bolj trpežna kot zeleni deli rastlin in lahko preživijo kompostiranje. Plevel odstranjujmo, ko je še mlad, saj bo tudi odstranjevanje lažje, učinek pa bistveno večji. Če pa odstranjujemo plevel, ki je že odcvetel in dela semena, pa ga ne odložimo na kompost.

Ključnega pomena, da se s kompostom ne širi plevel, je pravilno kompostiranje. V zdravem in delujočem kompostnem kupu zraste temperatura na 70 stopinj Celzija. Tako visoka temperatura uniči večino semen in prepreči širjenje plevela. Če se s kompostom širi plevel, pomeni, da kompostiranje ne poteka v optimalnih pogojih. Predvsem moramo skrbeti za zadostno vlažnost in prezračenost. Kompost redno zalivajmo in vsake toliko časa premečimo, da se dobro prezrači in premeša. Tako se tudi ne bo razvil plevel, ki bi rasel na kompostnem kupu.

 

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem