Priprava kisle zemlje za rastline, ki uspevajo na kislih tleh

Kako znižati kislost tal, je vprašanje, ki si ga zastavijo vsi ljubiteljski vrtnarji, ki bi v vrtu radi gojili borovnice, azaleje, rododendrone in druge kisloljubne rastline. Te rastline uspevajo v kisli zemlji (pH manj od 7) in v drugačni zemlji slabo rastejo ali pa propadejo.

Najlažje je v vrtnarskem centru kupiti že pripravljeno mešanico zemlje, ki ustreza zahtevam posameznih rastlin. Rastline nato posadimo v kupljeno zemljo v večje posode, ki jih zakopljemo v zemljo. Tako preprečimo, da bi se čez čas kislost mešanice zmanjšala zaradi okoliške zemlje. Lahko tudi skopljemo večjo jamo, vanjo nasujemo kupljeno mešanico in posadimo rastline. Pri tem moramo upoštevati, da korenine rastejo v globino in širino, ter izkopati dovolj veliko jamo. Kasneje se kislost zaradi okoliške zemlje lahko zmanjša.

Kislost vrtnih tal lahko zmanjšamo z dodajanjem žvepla, aluminijevega sulfata ali železovega sulfata. Žveplo ne vpliva na rastline, zato ga lahko uporabimo brez zadržkov. Njegova slabost je, da bakterije v tleh, ki ga spremenijo v žvepleno kislino, ki poveča kislost tal, potrebujejo nekaj tednov toplega vremena. Aluminijev sulfat deluje takoj, vendar pa vpliva na dostopnost fosforja rastlinam. Če ga uporabimo preveč, lahko zastrupimo zemljo z aluminijem. Tudi železov sulfat deluje hitro, vendar pa prav tako vpliva na dostopnost fosforja rastlinam. Pomagamo si s fosfornim gnojilom.

Preden se lotimo kisanje tal, preverimo dejansko kislost tal, tako da izmerimo pH tal. Glede na pH vrednost, se bomo odločili, koliko žvepla potresti. Če je pH vrednost med 7,0 in 7,5 ter jo želimo zmanjšati na 6,0 do 6,5, potem na kvadratni meter potresemo 130 do 270 g žvepla, kar bo zadostovalo za zgornjih 15 cm zemlje. Če želimo kislost spremeniti globlje, potresemo sorazmerno več žvepla in ga vkopljemo do želene globine.

Umetno narejenih kislih tal nikoli ne zalivamo z vodo iz vodovoda. Ta vsebuje apnenec in bo hitro kisla tla naredila ponovno nevtralna ali alkalna. Za zalivanje uporabljamo izključno deževnico.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem