Prednosti in slabosti plastičnih in glinenih loncev

V vrtu, na balkonu in terasi lahko uporabljamo lonce in posode iz žgane gline ali plastike. Uporabljen material daje loncem dobre in slabe lastnosti, ki jih je smiselno upoštevati, ko se odločamo za nakup.

Glineni lonci

Prednosti:

  • so težki in stabilni, zato jih lahko uporabljamo za višje rastline;
  • poroznost sten kar olajša dihanje korenin in preprečuje gnitje korenin;
  • enakomerno izsuševanje zemlje v loncu,
  • trajnost, če so pravilno vzdrževani;
  • lepega videza, so sestavni del mediteranskega vrta;
  • vrtu dajo rustikalni videz.

Slabosti:

  • občutljivi na zmrzal – pozimi lahko počijo;
  • dražji od plastičnih loncev,
  • zahtevni za čiščenje;
  • občutljivi na udarce – lahko počijo;
  • zahtevnejši za ravnanje z njimi, ker so težki in se hitro poškodujejo;
  • zaradi poroznosti se zemlja hitreje izsušuje in je treba zalivati pogosteje;
  • le barva žgane gline; če so barvani, se barva lahko po nekaj letih lušči ali pa je občutljiva na poškodbe.

Plastični lonci

Prednosti:

  • lahki in primerni za police, ki imajo omejeno nosilnost;
  • enostavni za čiščenje;
  • nizka cena;
  • različne barve;
  • neobčutljivost na zmrzal;
  • ker niso porozni, se zemlja počasneje izsušuje in je treba zalivati redkeje.

Slabosti:

  • videz (cenen, »plastičen«);
  • obstojnost na sončni svetlobi; nekateri proizvajalci ne uporabljajo plastike, ki je odporna proti UV žarkom;
  • ker niso porozni, korenine težje dihajo in lahko prihaja do gnitja korenin;
  • negativen vpliv na okolje, ko lonce zavržemo (praviloma je osnovna surovina za izdelavo nafta).
Zanimive sorodne vsebine: