Odvečno travno rušo lahko uporabimo na različne načine

TrataKaj storiti z odvečno travno rušo, je vprašanje, ki se porodi marsikomu, ki se loti preurejanja trate ali vrta. Na prvi pogled je travno rušo najlažje zavreči, kar pa nikakor ni najboljša rešitev. Ostanki travne ruše, pa naj bodo še tako majhni, so na vrtu vedno uporabni.

Pomembno je, da odstranjeno travno rušo čim prej uporabimo, najkasneje pa v roku dveh dni. Kasneje bo preveč prizadeta. Če bi potrebovali dlje časa, jo lahko namestimo na podlago iz filca ali plastične folije in jo vsakodnevno zalivamo. Na ta način jo lahko ohranimo nekaj dni.

Odvečno travno rušo lahko uporabimo za zapolnitev mest na trati, kjer je iz kakršnegakoli razloga trava propadla ali pa ne uspeva dobro. Prizadeto površino izkopljemo nekaj centimetrov globoko, nasujemo nekaj sveže zemlje, previdno in ne premočno potlačimo in na vrhu položimo travno rušo. Pazimo, da je položena travna ruša v višini trate. Če zemlje predhodno nekoliko ne potlačimo, se bo kasneje posedla in na trati bomo imeli neravnino. Na koncu mesto izdatno zalijemo.

Odvečno travno rušo lahko uporabimo za zatravitev opuščenih cvetličnih ali zelenjavnih gred. Grede prekopljemo, po potrebi pognojimo s kompostom, poravnamo in nanje položimo travno rušo. Ne pozabimo zaliti.

Odvečna travna ruša je lahko osnova za nove cvetlične ali zelenjavne grede. Položimo jih na tla in prekrijemo z nekaj centimetri zemlje. Počasi bo trava propadla in zagotavljala rastlinam hranila. Pri tem moramo biti previdni, da uporabljena travna ruša ni zapleveljena. Nekateri trdovratni pleveli bodo prodrli skozi zemljo in nam zaplevelili gredo.

Travno rušo lahko vedno kompostiramo. Odložimo jo lahko na kompost skupaj z drugimi organskimi ostanki z vrta in počasi se bo spremenila v hranilni kompost.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem