Odpadni les je okras vrta in dom številnim živalim

Staro lubjeOdpaden les in ostanki dreves so lep okras vrtu in privabljajo številne živali. Posamezne kose lesa lahko uporabimo kot privlačne točke vrta ali pa naredimo skladovnico drv. Takšna skladovnica bo dom koristnim živalim in zanimiv okras vrta.

Les je naraven material, ki se zelo dobro vklopi med različne rastline v vrtu. Svež les je različnih odtenkov rjavih barv, če pa ga pustimo nezaščitenega na soncu, pa posivi. To je prava naravna barva starega lesa, kar moramo upoštevati pri oblikovanju vrta. Različni kosi lesa (hlodiči, ostanki štorov, vej) se zelo dobro vključijo v naravni vrt, kmečki vrt, gozdni vrt in eko vrt. Svoje mesto najdejo tudi v formalnih oblikah vrtov, vendar moramo nekoliko bolj premisliti, kakšne kose lesa bomo uporabili in kam jih bomo namestili.

Razpadajoča hloda v gozdu
Gozd je lahko vir lesa in navdiha za uporabo v vrtu

V vrtu lahko uporabljamo različne oblike odpadnega lesa. Ostanki štorov, vej in hlodičev so lahko različnih oblik. Ostanki štorov so lahko na pogled prava umetniška dela, ki spodbujajo domišljijo, da v njih vidimo različne podobe. Postavimo jih na vidno mesto, kjer bodo privabljali poglede. Zanimiv kos lesa je zelo dobra središčna točka dela vrta. Postavimo ga na tla ali na podstavek, da ga približamo očem. So odličen nadomestek za kipe, vaze in drugo umetno okrasje.

Majhna skladovnica drv je lahko zanimiv dodatek vrtu. Drva običajno uporabljamo za kurjavo, lahko pa jih uporabimo za okras. Takšno skladovnico lahko naredimo iz ostankov dreves, ki smo jih podrli, ali pa za avtomobilsko prikolico drv pri prodajalcu drv. Ta nam jih bo tudi razžagal na želeno dolžino. Alternativno se lahko dogovorimo, s katerim od lastnikov gozdov, ki seka v svojem gozdu, da nam proda nekaj hlodičev ali vej. Če vprašamo, lahko takšne hlodiče morda dobimo tudi brezplačno, le sami jih bomo morali odpeljati iz gozda.

Najlepši okras so okrogli necepljeni hlodiči premera do 25 cm in dolžine do največ 1 m, ki jih običajno dobimo pri sečnji tanjšega drevja ali iz vej. Da bo skladovnica bolj razgibana in privlačnejša za pogled, uporabimo hlodiče različnih debelin, vmes pa dajmo tanjše veje. Skladovnica drv je lahko različno visoka in globoka, odvisno od prostora in dolžine hlodičev. Spodnje hlodiče za nekaj centimetrov vkopljemo v zemljo. Na levi in desni strani skladovnico podpremo z dvema pokončnima debelima palicama ali koloma, ki ju zabijemo v tla. Če naredimo večjo skladovnico, lahko na obeh koncih hlodiče zložimo križno in tako naredimo oporo.

Les na prostem počasi propada zaradi vlage. Dlje bodo zdržali hlodiči, ki imajo lubje in so iz trdega lesa (kostanj, oreh, hrast, macesen, robinija ali akacija) kot pa iz mehkega lesa (lipa, topol, trepetlika, smreka, jelka).

Kup lesa
Kup lesa je lahko zatočišče za različne živali.

Skladovnico drv postavimo na mesto, ki je dovolj oddaljeno od živih dreves. Na lesu se bodo pojavile različne glive in žuželke, ki lahko v izjemnih primerih preidejo na živa drevesa, če ta rastejo v neposredni bližini in povzročijo škodo. Prav tako ne postavimo skladovnice v bližini zelenjavnega vrta. Okoli skladovnice lahko zasadimo različne trajnice. Zelo dober učinek bomo dosegli s praprotmi ali drugimi rastlinami, pri katerih prevladuje zelena barva.

V skladovnico drv se bodo naselile številne živali. Tu bodo svoj dom našli različni hrošči, pajki, polži, strigalice, slepci, žabe, ježi in številne druge. Večina teh živali je koristnih in bo povečala pestrost vrta ter zmanjšala število škodljivcev. Svoje mesto bodo našle tudi različne glive in mah. Les na vrtu privablja živali.

Če podremo debelejše drevo, lahko štor pustimo v zemlji. V resnici je to najbolj enostavno, saj je izkopavanje štora in korenin starih dreves zelo zapleten in zahteven poseg. Štor z vrha nekoliko nažagamo, da začne hitreje razpadati. Že naslednje leto bodo v štoru našle dom nekatere živali, z leti pa se bo njihovo število povečevalo. Štor bo počasi propadel.

Če želimo pomagati pticam, lahko na manjši kup odložimo drobne vejice. Te bodo ptice porabile za gradnjo gnezd.

Odpadni les ima lahko pomembno mesto v vrtu, predvsem kot dom za številne živali. Med njimi je mnogo takšnih, ki jih sicer ne opazimo. Imajo pa pomembno in koristno vlogo v naravi in vrtu.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem