Odpadlo listje lahko uporabimo za pripravo posebnega komposta

jesensko listjeJeseni se vrtnarji in lastniki vrtov spopadejo z velikimi količinami odpadlega listja. Z uporabo sesalnikov in grabelj na vrtu nastanejo bolj ali manj veliki kupi listja. Ta lahko konča na kompostu ali pa v posodi za biološke odpadke. Nekateri ga sežgejo, kar pa ni priporočljivo. Odpadlo listje ni povsem suho, slabo gori in povzroča veliko smrdečega dima. Lahko pa iz listja pridelamo organsko snov, ki je odlična za izboljšanje kakovosti zemlje.

Če listje odložimo v kompostnik z drugimi organskimi odpadki, dobimo vrtni kompost, ki je odlično gnojilo. Lahko pa listje kompostiramo samostojno in tako dobimo neke vrste kompost, ki ima zelo dobre lastnosti in ga uporabljamo za različne namene v vrtu in pri sajenju lončnic.

Kompost iz listja ima nekaj zelo dobrih lastnosti. Zadrži lahko do 500-kratno lastno težo vode in je zato odlična zastirka v poletnem času na gredah s trajnicami, enoletnicami in zelenjavo. Z njim lahko izboljšamo težko zemljo, ki postane bolj lahka in primernejša za rast korenin. Pri tem je bolj učinkovit kot navadni vrtni kompost. Če ga dodamo peščeni zemlji, lahko njeno sposobnost zadrževanja vode povečamo za do 50 %. Uporabimo ga za mešanice zemlje za lončnice namesto šote, saj ima podobne lastnosti. Če ga mešamo v razmerju 1:1 z navadnim vrtnim kompostom, dobimo odlično mešanico za lončke, kamor posejemo ali posadimo semena za vzgojo v rastlinjaku.

Kompost iz listja je enostavno pridelati. Jeseni poberemo odpadlo listje in ga odložimo na kup v zakritem delu vrta. Tam ga pustimo dve leti, da povsem razpade. Lahko pa naredimo kompostnik in vanj odložimo listje (ne dodajamo pa drugih organskih odpadkov). Vsebino kompostnika občasno premečemo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem