Nočni obisk vrta

Noč z lunoNoč je čas, ki ga ljudje običajno preživimo v postelji. Je čas počitka. V naravi pa je noč živahen čas, ko se prebudijo nočne živali. Če imamo doma dovolj velik vrt, da se v njem naselijo različne živali, ga vsaj kdaj pa kdaj obiščimo ponoči. Spoznali bomo, da se povsem spremeni in da v njem prevladujejo čisto drugi zvoki kot podnevi.

Ljudje smo bitja svetlobe, zato se v temi težje znajdemo, ker se zelo zanašamo na vid. V temi ne vidimo, zato se lahko bolj posvetimo sluhu in različnim zvokom. V nočnem času veliko bolje zaznamo različne zvoke, ki jih je vrt poln. Zaradi teme in zvokov, ki jih podnevi ne slišimo ali pa ne opazimo, ker so naša čutila zasičena z drugimi informacijami, marsikdo dobi neprijeten in tesnoben občutek. Teme v vrtu se nam ni treba bati. V vrtovih ne bomo naleteli na nočne živali, ki bi nam želele kaj hudega (z izjemo komarjev).

Obisk vrta v nočnem času nam omogoča, da se osredotočimo na živali, ki jih slišimo. Že v zgodnjem večeru postanejo aktivne številne živali, ki jih preko dneva ne opazimo. Če je vrt v bližini travnika ali gozda, lahko naletimo na lisico, zajca, srne in druge. Kasneje bomo lahko slišali nočne ptice, kot so čuki in sove. Če uporabimo majhno svetilko, lahko opazujemo različne vešče, gosenice in druge žuželke, ki so aktivne ponoči. Po zraku bodo hitro letali netopirji, včasih tik nad našo glavo, a se v nas ne bodo zaleteli. Netopirji so izvrstni letalci, okolico pa pregledujejo z uporabo ultrazvoka.

Najbolj zanimivo je vrt obiskati ponoči v poletnem času. Takrat je aktivnih največ živali, temperature pa so dovolj visoke, da nas ne bo zeblo. Pri hoji skozi vrt ne uporabljajmo svetil, ker se nam oči ne bodo privadile na temo. Raje se odločimo za obisk vrta ob polni luni ali pa uporabimo svetilko z rdečim filtrom, katere svetloba ne bo vplivala na naše oči. Preden se podamo v vrt, posedimo približno 15 do 20 minut v temi na terasi, da se nam oči prilagodijo in bomo bolje videli. Že samo sedenje v temi in poslušanje dogajanja v vrtu je lahko izjemno doživetje.

Slika: Gualberto107 / FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem