Ježem privlačni vrt

Ježi so koristne živali. Prehranjujejo se z žuželkami, polži, mladimi mišmi, deževniki, ptičjimi jajci in mladiči, gobami, koreninicami in sadjem. Ker se jež hrani s polži in žuželkami je zelo dobrodošel v vsakem vrtu, kjer želimo vrtnariti po načelih sonaravnosti in brez kemikalij.

Ježe privlači naravni vrt, kjer ne uporabljamo herbicidov in drugih kemičnih pripravkov, niti za zatiranje polžev.

V delu vrta napravimo divji kotiček, ki ga ne kosimo in pustimo, da se razvije mešanica trav in cvetočih rastlin. To mesto ježu nudi kotiček za dnevni počitek. Ježi so namreč aktivni zvečer in ponoči, medtem ko dan večinoma prespijo.

Okoli vrta odstranimo ograje, ki bi lahko ježu preprečevale dostop do vrta. Posadimo živo mejo, ali pa v ograji pri tleh napravimo več lukenj velikosti 15x15 cm. Lahko napravimo tudi manjše rove pod ograjo.

Bogat zelenjavni vrt je raj za ježe. Tu se lahko skrivajo in prehranjujejo z žuželkami in polži. Zelenjavnega vrta ne ogradimo.

V delu vrta pripravimo prostor za gnezdenje. Postavimo kup lesa, včasih pa je dovolj, da na ograjo prislonimo kos lesa. Ježi imajo mladiče med aprilom in septembrom.

Kompost je bogat vir hrane za ježe. V kompostu so deževniki in številne žuželke, ki so na jedilnem listu ježa. Komposta ne pokrivajmo in ježem omogočimo enostaven dostop.

V vrt posadimo hrast, bukev ali gaber, jeseni pa listja takoj ne pograbimo. Listje teh dreves je primerne velikosti za izgradnjo zimskega gnezda, v katerem preživi zimo.