Kako imeti čudovit vrt, balkon in notranjost tudi jeseni?

(Oglasni članek) Nasveti za cvetočo jesen iz vrtnega centra Eurogarden: želite imeti tudi jeseni lepo zelenico, cvetoče balkone in pisane vrtne gredice? Morda pa vas zanima, kako imeti tudi jeseni lepo zelenico ali urediti dvorišče, ko je preveč listja? Potem ne spreglejte nasvetov strokovnjakov vrtnega centra Eurogarden.

Nakupovanje v centru Eurogarden

Katere rože saditi jeseni na vrt?

V zunanjih gredicah poletne rastline v septembru zamenjamo s pisanimi velikocvetnimi in drobnocvetnimi mačehami, jesenskimi astrami, raznimi resami, krizantemami, travami ... Jeseni je tudi pravi čas za sajenje vrtnic, kot so razne čajevke, vzpenjavke, plezalke, pokrovne in mnogocvetne vrtnice. Sadimo tudi okrasne grme in žive meje ali pa večja drevesa. V naši drevesnici boste vedno našli bogat izbor vse leto.
Nasade cvetlic polepšamo tudi z dodatki okrasnega peska in lubja, nekateri radi dodajo tudi solarna svetila ali posebno dekoracijo, denimo okrasne palčke.

Nakupovanje v centru Eurograden

Čebulice sadimo za pomlad

Sadimo lahko tudi okrasne čebulice (tulipane, narcise, crocuse, hijacinte, irise, anemone …), da nas bodo razveselile zgodaj spomladi po dolgi in pusti zimi. Kako pa jih moramo posaditi? V dobro prepustna tla sončne do pol senčne lege. Če jih posadimo v neprepustna tla, bodo čebulice gnile in težko pričakovanih cvetk spomladi ne bo. Škodujejo jim tudi kisla tla. Priporočljivo jih je tudi posaditi v košare, predvsem tam, kjer nagaja voluhar.

Naj bo lepo tudi doma

Čebulice lahko sadimo tudi za notranjost ali pa si svoj dom polepšamo z bogatim izborom sobnih rastlin. V našem vrtnem centru imamo vedno lep izbor raznobarvnih cvetočih ali čudovitih zelenih rastlin najrazličnejših velikosti. Ene najlepših rastlin so vijolice (afriška vijolica), zajčja deteljica, spatifil, flamingovec pa tudi jasmin. Če se radi pocrkljate tudi s kakšnim šopkom ali bi radi okrasili dom za kakšno posebno priložnost, znajo pri nas za vas v cvetličarni pripraviti tudi čudovite aranžmaje.

Puhalnik listja

Preveč listja na dvorišču?

Jeseni imamo veliko dela tudi z grabljenjem listja, če želimo, da so naša dvorišča in zelenice lepo urejeni. Pomagate si lahko tudi s pihalniki, če bo z grabljami veliko dela. Dobro orodje za urejeno dvorišče je tudi drobilnik vej.

Drobilnik vej

Kako olepšamo zelenico in jo pripravimo na dolgo in mrzlo zimsko vreme?

Nujno je treba odstranjevati plevel, ki ga lahko tudi s pomočjo gnojila z uničevalcem za plevel. Poleg tega travo lahko pognojimo z gnojilom za jesensko gnojenje trate, da jo pripravimo za dolgo in mrzlo zimsko vreme. Če imamo težave z mahom, ga odstranjujemo mehansko ali kemično. To bodo znali dobro svetovati tudi naši strokovnjaki, ki priporočajo odstranjevanje maha.

Ob pojavu praznih prostorov v travni ruši je treba trato ob primerni vlažnosti prezračiti in odstraniti plevele (mehansko ali kemično) ter izbrati seme trave, ki je namenjena za dosejevanje, saj bomo na tak način hitreje zapolnili prazne prostore, še preden se nam razvijejo pleveli. Seme trave prekrijemo z mešanico šote in kremenčevega peska, posebej priporočljivo ga je dodajati tam, kjer se pojavlja mah, na koncu površino še povaljamo. In še: ne smemo pozabiti na obilno zalivanje, da travne bilke čim prej vzklijejo in razvijejo močan in zdrav koreninski sistem.

Nakupovanje v centru Eurogarden

Vedno radi svetujemo in pomagamo

Če potrebujete kakšen nasvet, se oglasite v vrtnem centru na Dobrovi ali v Krškem ali pa obiščite našo spletno trgovino. Pri nas imamo bogato ponudbo za lep vrt in dom vse leto.
Če se boste te dni mudili tudi v svojem vinogradu in sadovnjaku, ne spreglejte tudi naše bogate ponudbe izdelkov, ki jih cenijo dobri vinogradniki in sadjarji. Sicer pa omogočamo tudi analizo vin v centru v Krškem.

Barvito jesen vam želimo,
vrtni center Eurogarden

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem