Kako shranjujemo zelenjavna semena

Kako shranjujemo zelenjavna semenaKnjiga, ki jo je napisala Fern Marshall Bradley, je odličen priročnik za domačo pridelavo in shranjevanje semen. V njej je mogoče spoznati, kako izbrati najboljše rastline, kako se pravilno lotiti shranjevanja semen, kako prezimovati dvoletno zelenjavo in kako preizkusiti kaljivost semen, še preden ga posejete.

Knjiga je sestavljena iz treh poglavij. V prvem poglavju izvemo nekaj osnov o tem, kaj so semena, kako nastanejo in nekaj osnov o razmnoževanju kulturnih rastlin. V drugem poglavju avtorica najprej pojasni, kako pridelamo kakovostno seme, ga pravilno nabiramo, pripravimo za shranjevanje in shranjujemo. Tretje, najbolj obsežno poglavje, pa je namenjeno nasvetom za pridelavo nabiranje in shranjevanje semen posamezne vrste zelenjave. Pri vsaki rastlini izvemo, kako poteka opraševanje, preberemo nekaj nasvetov, kako sejati ali saditi, da bo pridelek semen dovolj velik, katero seme je primerno, kako ga nabrati, očistiti in shraniti. Pri vsaki vrsti je tudi označena težavnost pridelave in shranjevanja semen.

Knjiga je odlično branje za vse, ki želijo na domačem vrtu pridelovati lastno seme za uporabo v naslednjem letu, kar omogoča pridelavo najkakovostnejše zelenjave. Razveselili se je bodo vsi, ki so jim pri srcu stare sorte, katerih semen ni mogoče kupiti v trgovini, temveč so jih dobili od prijateljev ali drugih ljubiteljev starih sort in bi rastline želeli sami razmnoževati.

Podatki o knjigi:

  • obseg: 138 strani,
  • mehke platnice,
  • velikost: 17,5 x 12,5 cm,
  • založba: Založba Cangura.com
  • leto izdaje: 2014.
Cena: 12,90 €